Min nya skogsrandonörmaskin

Nu när jag ska bli superrandönör 2012 är det ju lika bra att förbereda skogshojen för samma äventyr. Alla riktiga randonörer, dvs dom som hojar med genomskinliga assosbyxor (som gärna luktar piss) och är 70 år gamla anser att stål är materialet man ska randonöra på (har jag hört) och eftersom dessa hojar har lite retrostuk kändes dagens mek helrätt.

Lösningen på alla problem kallas 1×5 och är det nya heta inom LCF. Vem behöver tiodelat bak när lösningen kallas 34T x 28T/24T/20T/16T/11T, dvs allt från branta, steniga backar till transportsträckor på grus. Asfalt cyklar man inte med skogsrandonörhojar. Och eftersom jag använder mig av Hopes trialnav är hjulet symmetriskt och smattrar irriterande mycket när man frihjular.

Måste däremot skaffa en väldigt lång stoppskruv för som det är nu är det inga problem att lägga kedjan innanför kassetten…

Nu var det ju bara det där med den lilla detaljen med de pissluktande assosbyxorna. Får väl jobba på det.

11 svar till “Min nya skogsrandonörmaskin”

 1. Inte omöjligt.. Jag var tvungen att sätta en liten distans längst in så skippar man den och har tunnare distanser mellan dreven så skulle sex stycken ev funka.

  Hittade en lång skruv med så nu funkar ändlägena..

  Gilla

 2. Pissdoften ligger för övrigt färsk laddad i den lilla flaskan med blå vätska som följer med. Det är faktiskt samma sorts blå vätska som de använder i blöjreklam…

  Gilla

 3. 6 drev funkar bra på Hopes trialnav men 3 är egentligen fullt tillräckligt.
  Då kan man köra med en kortarmad bakväxel med kraftig fjäder samt en kort, tight, kedja. Tyst och fint som en singlespeed men man fixar lite värre backar och slipper toktrampa för att hänga med på lättare partier.
  Med 3 drev behöver man inte heller någon styrare fram.

  //j

  Gilla

 4. Men kan man få till ändlägena med bara tre klingor? Att det blev som det blev nu beror på att jag tog de saker jag hade i skrotlådan men jag skulle nog kunna tänka mig att göra en finare lösning med en mer ändamålsanpassad växel/kedja om detta funkar bra.

  Gilla

 5. > Men kan man få till ändlägena …

  Jag lyckades i alla fall. Körde med en landsvägsbakväxel från Shimano och gamla XT-thumbshifters. Skulle tro att det var den mest problemfria drivlina jag någonsin haft.
  Ramen gick dock av efter ett tag så navet används nu i en 2×6 setup med en sram XO bakväxel. Den XO växeln gick däremot inte att ställa in ändlägena tillräckligt långt på så det krävdes lite moddande för att få till.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s