Ojsan….. Snart dags för ett nytt baknav?

Ända sen Hellas – Handen 25:e april har det knakat i min Singular, ibland lite lite och ibland mycket mer. Jag har tagit bort, gjort rent och fettat om min EBB, vevlager, styrlager och sadelstolpe, något som behövdes göras men knaket försvann inte.

Fick ett tips om att kronan på gaffeln kunde knaka och smälla och hade funderingar på att slänga på den stela gaffeln för ett test men tänkte att det ändå var dags för en genomgång av baknavet.

Shimanos nav är ju busenkla att meka med men första orosmolnet kom när jag skulle ta bort axeln. – Ska justeringsmuttern inte sitta hårdare än så här? Och helt plötsligt började jag ana oråd och se en möjlighet att köpa ett nytt nav såklart. Drog ur axeln och såg att gängorna var lite slitna längst ut, inte så konstigt med tanke på hur löst muttern satt.

Gjorde ren bodyn, fettade in den och satte tillbaka alla kulorna, som förövrigt var fina till skicket. Vände på hjulet och såg att något inte stod rätt till. Den yttre lagerbanan såg ut som om den hade åkt på ett kok stryk, det var metallspån överallt och kulorna hade slitits alldeles för mycket för vad jag anser ska vara ok men den inre lagerbanan hade skyddats av allt fett.

Tur (eller otur om man vill köpa nytt) att jag hade ett extranav i källaren från den tiden cykeln var ny och bodyn gav upp efter någon vecka, så jag hämtade upp en ny axel, nya kulor och en ny yttre lagerbana och smällde ihop skiten. Ska bara justera lagerspänningen, något jag uppenbart misslyckades med förra gången och sen ska det väl bara vara att tuta och köra.

Får jag inte till det så det börjar strula igen kommer det nya navet heta Hope Pro2.

2 svar till “Ojsan….. Snart dags för ett nytt baknav?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s