Sub-5kg

För er som känner mig vet ni att jag oftast inte bryr mig om vad mina cykelsaker väger. Den enda hoj jag har vägt är min Giant Reign X som vägde in på 14kg blankt och det var bara för att Max tyckte vi skulle väga den som det skedde.

Med det sagt är jag ju inte sämre än att jag kan ändra mig. Jag vet fortfarande inte vad min racer väger men den ligger runt 5,5kg plus/minus några kilon.

Det jag däremot vet vikten på är mina racerhjul och dom väger 1622gr exkl fälgband och snabbkopplingar så när Gurra igår messade mig om att kolfiberhjulen var klara var jag ju naturligtvis tvungen att fråga vad dom väger och domen blev följande:

 • Framhjul = 507gr
 • Bakhjul = 672gr
 • Snabbkopplingar = 90gr

Vilket betyder att hjulen väger 1179gr exkl snabbkopplingar att jämföra med 1622gr med dom jag nu har på.

Mina Conti Sprinter väger 280gr styck inkl ventilförlängare och ett GP4000S 23mm plus slang väger 326gr. Eftersom jag kör med GP4000 25mm rundar jag av vikten till 330gr.

Jag vet inte vad man ska uppskatta vikten till på mina snabbkopplingar som sitter på nu men vi säger 150gr bara för att ha något att räkna på.

Allt detta gör att jag kommer att minska vikten på min hoj med ca 443gr på hjulen, 100gr på däck/slang och en 60gr på snabbkopplingarna. En liten nätt viktförlust på 600gr roterande vikt.

Nu tror jag att hojen är redo för Mallis i vår.

17 svar till “Sub-5kg”

 1. Oskar, hahahaha… Grym viktminskning!

  Kaijan, nu blev det ju dyrare än jag hade tänkt eftersom klåparen på ebay uppgav ett felaktigt ERD mått så Gurra var tvungen att fixa nya ekrar/nipplar men såhär blev det på ett ungefär.
  Fälgar = 1500:-
  Nav = 1100:-
  Onödiga ekrar/nipplar = 400:-
  Nödvändiga ekrar/nipplar 500:-
  Jobb av GurraG = 500:-

  Så 4000:- varav 500 down the drain men det kanske finns någon som behöver DT Rev i 270/272/278mm.

  Tycker ändå att det blev billigt. Snackade med Gurra om min vikt och antalet ekrar osv så jag är rätt säker på att dom kommer hålla.

  Vill man köra med lite tyngre nav kommer man ju ner i pris och kör man med Shimano blir det en 200:- billigare med.

  Gilla

 2. Johan, mina ”snabbkopplingar” på mtbn väger 43g… iofs med insexnyckelstängning men ett set insexnyxklar har man ju iaf alltid med ? 🙂 Thomas

  Gilla

 3. Grymt Johan! Visst var det lite högre profil på dem också? Du kommer bli supersnabb – och om du inte blir det så får du byta till GP4000 tuber som väger -10gr 🙂

  /Fredde

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s