Hjälmars vara eller icke vara, plus lite stigcykling

Hade just varit förbi Cykelcity och köpt mig ett par cykeldatorer, lite strumpor och lite krafs till Mirja när jag svängde av ner mot Slöstaden och fick se en kvinna runt 50 år liggandes på gatan i någon konstig position, vriden på något sätt. Det stod några personer runt henne men hon reagerade inte alls på tilltal.

Jag hoppade av hojen och frågade vad som hade hänt och tydligen så hade hon kört på gatstenen som separerar vägen från trottoaren och flugit rakt ner i backen med huvudet före. Det låg blod på gatan och jag började att klappa lite på henne (varför vet jag inte men det kändes lugnande) och sen när hon började att reagera även att prata lite med henne, mest för att hon skulle veta att det fanns folk här, att ambulansen var på väg och för att hon (förhoppningsvis) skulle bli just lite lugnare. Hon var av naturliga skäl väldigt rädd och kom inte ihåg någonting alls av olyckan så vi förklarade för henne vad som hade hänt.

Ambulansen kom, likaså Polisen och dom fick upp henne på båren och hon verkade faktiskt ha klarat sig bra. Men vad hade hänt om hon inte hade haft hjälm och dragit skallen i gatstenen? Det uppstår lite då och då trådar på happy som ältas hjälmens vara eller inte vara där det finns folk som anser att man är säkrare utan hjälm bara för att bilarna kör försiktigare när dom passerar cyklisten. Men när det inte finns några bilar i närheten? När det bara finns en olyckligt placerad gatsten som huvudet far ner i? Då känns ju hela diskussionen om hjälmens vara eller inte vara rätt överflödig. Om de ska till en hjälmlag som gäller alla? Det är jag inte alls säker på om jag vill ha men den känns rätt bra att ha på skallen (och inte hängandes över styret) när olyckan väl är framme.

Poliserna kollade på min hoj men sa inget raljerande om att man inte skulle cykla med fastnav, dom var nog mest glada att det fanns folk som hade sett till att tanten hade lite sällskap,

Nog om det.

Idag var det ju tisdag och Aron skulla hoja ner till Handen, det ville/orkade inte jag så jag tog mig an ett femtontal glada cyklister och gjorde Hellasskogarna osäkra istället.

Nu med dämpning fram

Jag var rätt trött i benen efter söndagens racertur men tyckte att vi höll ett bra tempo trots det. Av någon anledning blev det dagen när vi körde de vanliga stigarna baklänges vilket gjorde dom rätt ovanliga. På gula ovanför sjön kände jag mig mest vilsen men lyckades hitta fram iaf.En bra tur med många bra typer, en riktigt bra avslutning på dagen. Nu orkar jag inte skriva något mer men bilderna har jag högaktningsvärt snott från Andreas Nyström.

2 svar till “Hjälmars vara eller icke vara, plus lite stigcykling”

  1. Såg ut som en trevlig tur! Saknaden efter lite riktig mtb-cykling börjar växa:-(

    Såg själv en liknande olycka för något år sedan, när en man till synes utan anledning ramlade med cykeln och dunkade panna i asfalten med medvetslöshet som följd….

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s