Fulracern klar


Att kalla den för finracer vore en lögn fast det är ju den enda racer jag har så det är ju den finaste och lättaste jag har.

Jag har tidigare haft en racer men tyckte inte att tiden räckte till så jag sålde den och köpte mig en 29er istället som jag har haft många roliga timmar med men suget efter en racer har sakta växt fram och när jag hittade en beggad ram för 1200:- inkl gaffel så slog jag till. Att det blev en stålram kändes naturligt för jag gillar de tunna rören man får på köpet. En aluracer vill jag inte ha så alternativen är Ti eller kolfiber och då kostar en ram mer än vad hela cykeln har kostat. Jag ska ju ge det här en andra chans nu och ville inte köpa en hoj för 40000:- så det här blev det bästa valet för mig.

Ramstorleken är 56cm vilket kan tyckas kort för mig som är 187cm lång men då jag inte vill ha en overall-reach på mer än 680mm samt att jag gillar att ha en lång styrstam när jag cyklar asfalt så tror jag att detta blir bra. Jag har för övrigt för små ramar på alla mina cyklar om man tittar i alla tabeller på vad jag ska ha men min fixie är 57cm lång med en 100mm stam, min touringhoj är 56cm lång med en 120mm stam och denna är 56cm lång med en 120mm stam men tiden får utvisa.

Dropet mellan sadel och styre är inte så stort som man kan tro, bilden är tagen ur en lite konstig vinkel men styret skall vinklas upp lite.

Styret lindades först med vit linda för lite posörfotografering men det blev inte så bra så jag rev av det och köpte en svart istället som jag lindade efter denna instruktion. Blev helt galet bra.

Köpte ett par Crankbrothers Quattro SL pedaler då jag inte vill hålla på med specialskor för detta. Många yrar om att man måste sitta fast, ha en platta stor som en handflata under skon, kolfibersula för att inte tappa någon kraft och en massa annat tjafs men jag kör med Eggbeaters på fixien och Candy på touringhojen och jag har aldrig känt mig ledsen över att jag tappar några watt i pendlingen, men jag är ju bara en amatör såklart.

Specen då? Jo så här blev det i stora drag.
Ram – Surly Pacer 56cm
Komponentgrupp – Campagnolo Veloce 2008
Hjul – CXP33 fälgar, DT Rev/Comp ekrar, DT framnav, Campagnolo Record baknav. Radialekrat fram och vänster bak, tvåkors höger bak. Se även här för hela historien om hjulen.
Styre – Nitto Noodle 44cm
Styrstam – Nitto UI-5GX 120mm
Sadel – Specialized Alias 143mm
Sadelstolpe – BBB Roadpost 300mm/27.2mm
Pedaler – Crankbrothers Quattro SL

Nu är det färdigbyggt för mig på ett tag. Till hösten tänkte vi köpa sommarställe så nu blir det fokus på det istället. Planen är att fixa något max 15 mil från Stockholm, blir perfekt att bjuda in till en liten tur dit, grilla och slagga över och sen tillbaka dagen efter, men det blir ett senare projekt.

12 svar till “Fulracern klar”

 1. Snygg hoj Johan! Och tack för Youtube-klippet med styrlindan. Jag har gjort en annan habrovink vid handtaget när jag har lindat styren, men det där såg ju smidigare ut.

  Gilla

 2. Vad var det jag sa när du sålde din räcer? Skönt att du tagit ditt förnuft till fånga!

  Berätta gärna hur de där CB-pedalerna är jämfört med Shimano SL om du testat dom.

  Bra video hur man lindar ett styre.

  Gilla

 3. Åh så skoj Johan! Snyggt bygge, även om jag inte förstår vitsen med att ha ett hänglås hängandes i sadelrailsen… , )

  Och vad i allsina dar är det för däck du hittat på?

  Gilla

 4. Helt rätt allroundracer. Noterade skärmfästen på ramen när vi byggde den. Perfekt ju. Häng med på lördag då? Kortställspremiär på Södertörn. 20 grader.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s