Sett i dagens lokala City


Satt och bläddrade lite i Stockholm City till frukosten och slog upp sidan 10. Där uppenbarade sig ett reportage om cyklar (City verkar ha en hel följetong om cykling i Sthlm, bra där).

Journalisten intervjuade någon Lennart Augustsson på Cykloteket som förklarade lite skillnader mellan racers, hybrider osv. Sen kom det… Att det skulle komma borde jag ju ha förstått men att detta ämne diskuteras gång på gång utan att någon har någon koll känns ju helt absurt.

”Ett gäng entusiaster kör med fixed bike, vilket innebär att det inte finns frigång eller broms. Man får styra farten helt med pedalerna. Olagligt och helt livsfarligt om man inte behärskar tekniken.”

Och det säger Lennart, Lennart som har jobbat med cyklar i 17 år och som uppenbarligen inte har fattat att cyklar utan frihjul inte nödvändigtvis inte körs utan bromsar. Själv skulle jag aldrig köra utan en extern broms men jag vill ändå ha ”trampa trampakänslan” som man bara kan få av en cykel utan frihjul.

Till höger ser jag sen en radda med cyklar. En racer, dirt, el, hybrid och en Specialized Langster i singlespeed utförande med bromsar. Texten under säger sitt tydliga språk ” Går att köra fixed med fast klinga och ingen broms”. Betyder det att man måste ta bort bromsen om man vänder på hjulet och kör utan frihjul?

Det finns ju en risk att Lennart inte alls har sagt detta utan att journalisten själv har knåpat ihop lite text men det lär man ju aldrig få veta.

Jag ser mig inte som någon underground fixiehipster med festliga kepsar, skägg och psykadeliska t-shirts men det är ju trist när tidningarna hjälper till att spä på de felaktiga påstående som vissa poliser redan har uttalat sig om i media.

Jag blir så matt…

3 svar till “Sett i dagens lokala City”

  1. Bra att du gjorde det!Vad gäller City, så är jag inte förvånad. De påstod för nåt år sen på fullt allvar att insulin var något som fanns i bröd, pasta, godis osv, och som höjde blodsockret. De har noll koll verkligen! Men vad kan man begära av något som är gratis?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s