Snabbrecension av fulcrossen.

Ikväll hjälpte jag Stefan och Birgitta med den stadsorientering för cyklister som dom hade anordnat. Då min Peregrine blev helt (ja, nästan i alla fall) klar först idag valde jag att ta den de få kilometer det är bort till Tantogatan där vi skulle träffas och hålla till.

Innan dagens lilla tur hade jag bara suttit lite på den, känt hur den funkade nere i källaren men inte mer, så ikväll var det dags att testa den i det element som den skall användas i, om så än bara i ca 30 minuter totalt.

Redan på Hammarby Allé tyckte jag att styrstammen var i längsta laget. En 120mm stam på en 560mm lång ram ”skulle” vara bra för min längd men jag tyckte att den nog kunde kortas lite. Ska dock ge den ett par turer till innan jag gör något impulsköp. Att sadeln var för hög skulle lätt fixas när jag kom fram. Tänk att jag valde mellan denna storlek och en storlek större, hade jag valt den större modellen hade jag i detta skede antagligen varit vansinnig. Min Paké är bara 10mm kortare i overall-reach så jag fattar inte att den känns så vansinnigt lång.

Växlingarna satt väl sådär. Testade dom i källaren och då satt dom bra men det är väl inte förrän man är ute på vägarna som de eventuella småjusteringarna känns nödvändiga. Ett klick motsols på bakväxeln så blev det bättre även fast jag nog ska pilla lite mer på den när jag är lite piggare.

Angående framväxeln som jag har haft lite utmaningar med tog jag idag beslutet att fimpa vajern, ta bort växeln och ersätta 36T-klingan med en 44T. Så länge jag använder cykeln som pendlarhoj räcker det gott och väl med en 44T fram. Skulle jag tycka att jag vill ha lite mer fart de gånger jag cyklar asfalt med några LVG-freaks kan jag byta kassetten till en med ett 11T drev som minsta och ska jag någon gång ut i skogen på en Hellas-Handentur tar det inte mer än en fem, sex minuter att byta klingan till en 36T fram. Det jag ska montera på är en N-Gear Jumpstop då jag inte vill riskera att kedjan hoppar av inåt. Den yttre klingan får fungera som bash tills vidare.

Något jag märkte var att jag för första gången har en cykel med tå-överlapp så Markus F bör inte införskaffa en Peregrine alternativt köra med kortare vevar. Jag har inte bestämt mig för vad jag tycker om det, förutom att jag helst hade haft en ram utan något överlapp alls. Frågan är hur den funkar i skogen med det?

I denna årstid är skärmar ett måste och vill man ha ett par schyssta men ändå till ett vettigt pris har SKS ett par finfina. Problemet är bara att när man har ett skivbromsok på den ena sidan funkar det inte alls att fästa skärmen på den sidan. Som tur är hörde Fredrik av sig på min alltför snabbt inlagda annons och tipsade mig om att köpa ett par Biltemaskärmar med snabbfästen för 29.90:- och kassera allt förutom just fästena. Att skärmarna inte sitter 100% rakt gör inget, vilka skärmar gör det? Jag har då aldrig lyckats helt i alla fall. Tack Fredrik för det tipset!

För att vara en snabbrecension får det räcka. Nästa recension blir nog i vår när jag är schysst i armen och har testat den med skogshjulen och med en 36T klinga fram.

Jo just det, jag måste ju tacka Stefan för hela cykeln. Hade det inte varit för honom hade jag nog åkt runt på en Surly Crosscheck nu och inget fel med det men jag är nog ensam om en Singular Peregrine i Stockholm (än så länge) och det är ju lite skoj.

8 svar till “Snabbrecension av fulcrossen.”

  1. Jag fick också tåöverlapp på min men jag kunde lösa det med skärmjustering och att ha det excentriska vevlagret längst bak.I övrigt är jag mycket nöjd förutom att min vänstervevarm gick av men det gav mig en anledning att sätta på ett par snygga vevarmar istället.50t är lite för stort som största klinga just nu, jag tror det kan ha att göra med att jag rullar på Schwalbe marathon winther just nu. När det blir dags att byta klingor blir det nog 48 på största.

    Gilla

  2. Tackar för alla snälla kommentarer.@Bjarne, bara du kommer hem från staterna så.@Nypan, självfallet kommer jag.@Jocke och Mankan, som sagt så kommer inte UCI att gilla den, om jag inte kör MTB med den såklart :o)@Aron, jag har flyttat bak vevpartiet nu samt samt kapat av spröten till skärmana så nu funkar det nog.@Magnus, nästa gång du kommer upp ska vi klämma lite på den

    Gilla

  3. Bara så du vet hur nördig man kan vara så har jag ju inte åkt på resa utan en laptop i bagaget. men du – hur fan kan de hoja fixies i SF?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s