Värdet av lokala handlare

2004 köpte jag en Magura Asgard av Pedalogerna. Det var en gaffel jag var oerhört nöjd med men när den skulle servas gick både Ola på Pedalogerna och Kent på Jaguarverken bet. Det slutade med att jag fick en helt ny Asgard i två årsmodeller nyare modell även fast det inte längre fast någon garanti på gaffeln.

2007 köpte jag en Rock Shox Revolution 426 Dual-Air Poploc från Tyskland då priset (tyvärr) skilde sig alltför mycket från Sverige. Redan från början var det något som inte var som det skulle då jag inte fick upp den i mer än 115mm och den skall kunna ställas in i 130mm, det var något jag trodde hade med negativa/positiva luftkammaren och tänkte inte mer på det. Däremot funkade den som den skulle (förutom slaglängden då) men i somras skulle den in på service/rep då den under en tur i Hellas bara sjönk ihop.
Den gode Max på Sportson såg att U-Turndelen inte funkade som den skulle, därav problemet med de saknade 15mm i slaglängd så han skickade den till Vartex som bytte ut U-Turndelen helt gratis även fast gaffeln inte var köpt i Sverige.

Redan på den första turen efter servicen saggade den ihop 15mm och det började läcka olja om den. Detta var besynnerligt så gaffeln åkte tillbaks till Sportson som skickade den till Vartex.

Efter lite semestrar fick jag idag ett samtal från Max som sa att Rock Shox står för en helt ny gaffel av årsmodell -08 i vitt och som skickas från Vartex idag eller i morgon.

Kontentan av allt detta är att jag i framtiden definitivt kommer köpa allt som kan vara i behov av några som helst services lokalt då jag verkligen blir varm inombords av den servicekänsla som både Rock Shox, Magura, Vartex, Jaguarverken, Pedalogerna och Sportson har visat mig. Det är nästan så jag skäms då jag ser vilken service jag har fått från Sportson/Vartex/Rock Shox på en gaffel som är köpt i Tyskland och som i normala fall skulle ha behövt skickas till Tyskland för att fixa detta garantiärende.

När man sedan ser den rabatt jag har på dessa affärer blir skillnaden mot att köpa från nätet inte alls så stor (förutom vissa få saker) och är ju frågan om jag inte ska köpa allt lokalt. Jag har ju råd att betala den lilla skillnad det handlar om och jag tror ju på att gynna lokala handlare, speciellt sådana som visar den servicekänsla som Pedalogerna och Sportson har visat mig.

8 svar till “Värdet av lokala handlare”

 1. Den lokale handlaren kommer ganska snart att kunna konkurera med tyskland på fler punkter. Iom att shimano lade ner sitt lager i sverige så sänkte de priset ut till butik. Det är inte så att du har någon av de där gafflarna ”över” f.ö.?

  Gilla

 2. Jag håller med dig Johan, lokalt é bra. Jag har faktiskt bara köpt förbrukningsprylar och kläder på nätet. Ja, och så något par sunkhjul till oslagbart pris från Düskland.Alla cyklar och stora tillbehör är köpta i Sverige. Jag kommer definitivt att fortsätta hos min LBS, som nu ligger 40 mil från mig…. 😉 Men så är det ju när man bor i urskogen.

  Gilla

 3. Bra där Johan! Jag känner mest att jag rånar mina LBS:er när jag går därifrån. Hur ska de överleva när de inte tar betalt av mig? Jag köper grejer över nätet, men det är när det är billigt och jag kan köpa något nytt om det inte fungerar som det ska. Dyra grejer köper jag av någon som bryr sig om att jag verkligen blir nöjd, och delar glädjen med mig.

  Gilla

 4. Det här är ju en väldigt intressant diskussion. Motsättningen mellan den lokale handlaren och den stora fultyska lagerladan kommer förmodligen att försvinna snart.Kunderna behöver mer service och fackkunskap än vad som trditionellt har getts vid distansköp, men den lokale handlaren kan ge råd och och sälja fjärrbaserat. När det gäller specialistprodukter ( som våra cyklar och deras delar) kan man alltså ha en personlig relation med en handlare på andra sidan jordklotet. Det blir den som har kunskapen som vinner.

  Gilla

 5. Håller med om att det känns tryggt att handla över disk och kunna snacka och dividera med den man handlar av.Dock är det ju så att ibland är den lokale handlaren inte den ”specialist” som han alltid utges fr att vara. Han kan rent av vara en riktigt klåpare eller åtminstone en chansare, som inte alltid väljer den bästa lösningen för sin kund, utan istället tillhandahåller den lösningen som han för tillfället klarar av att leverera/hantera.Han kan också vara dåligt sorterad och även dålig på att skaffa hem det han inte har ”Det kommer om en vecka säkert, nej men nästa vecka, det blir nog efter semestern, den var visst restnoterad vi kanske skall beställa en annan modell” etc etc. Det är inte bättre än vissa näthandlares sega service.Att man trots att man bor i en stor stad, har relativt lågt förtroende för de lokala handlarna, ibland överväger att chanshandla på nätet till lägre pris, är det inte alltid så konstigt och dumt som det verkar. Typer som kallar sig proffs bara för att de har en snygg logga på skyltfönstret kan göra livet surt för en cykelkonsument. Tyvärr…

  Gilla

 6. Grejen är ju den att alla lokala handlare är ju inte så bra som vissa andra (i mina ögon).Jag har tre affärer jag verkligen litar på i Sthlmsområdet men jag vet att det finns andra affärer polare till hellre använder.Men mycket beror ju på vilket intryck man får av butiken och som Markus sa så kanske min lbs om några år ligger i Hong Kong?Men fram tills dess fortsätter jag med mina tre lokala handlare och kommer nog inte att utöka den skaran.

  Gilla

 7. Håller med dig till 100% Johan. Jag köper nästan alla mina grejer hos Alviks cykel nu. Klockren service när mina hjul krånglade förut. En bra LBS ska man vara snäll mot. Jag drog min i ett skyltrejs igår. 🙂/J

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s