Världens bästa cykel?


Det vet jag inte men den är åtminstone en av de mest variationsrika ramar jag har hittat.
Vad sägs om:

 • Under 5000:- hemskickad till dörren.
 • Stål för komforten.
 • EBB så jag kan köra den med växlar eller utan.
 • Tar upp till 29×2.25 däck.
 • Traditionell geometri, det vill säga inget slopat skit.
 • Snygg färg.

Min tanke är att köra den som en pendlarhoj/CX men att samtidigt kunna ta den på lite längre skogsturer när jag vill kunna ha växlar men kanske inte heldämpat. På MTBR kallas fenomenet tydligen ”monstercross”.

Den tänkta specen lyder såhär:

Växlarna kommer bli Campagnolo då jag verkligen hatar Shimanos vajerdragning och nya Dura-Ace tänker jag inte kosta på den. En Shiftmate kommer sitta närmast bakväxeln för att få kombinationen Shimano/Campagnolo att lira.

Bromsarna kommer att bli Avid’s BB7-Road då många verkar gilla dom samt att utbudet på bra mekaniska skivbromsar verkar vara dåligt. Skivorna kommer bli Shimanos 160mm XT.

Styret blir ett vanligt kompakt bockstyre, antagligen från FSA. Ett Midgestyre hade varit mumma men då jag ska ha Ergpowerreglage på den kommer knappen i så fall att sitta helt muppigt till.

Stam och stolpe blir naturligtvis gjorda av Thomson även fast jag hade önskat att X2 fanns i silver.

Hjulen kommer jag bygga på silverfärgade XT-nav med silverfärgade DT-Comp ekrar samt svarta Mavic A317Disc fälgar. Hade först tänkt att bygga helsvarta hjul som jag gjorde till min Swift men efter att ha sett bilder på en Peregrine med silverfärgade nav och ekrar har jag gjort en helomvändning. Kassetten kommer bli en tiodelad bergskassett från Shimano. Kanske inte de mest sexiga naven men dom ligger bra till i pris och gör jobbet som dom ska.

Då man inte skall ändra på några vinnande koncept kommer det att sitta en Specializedsadel på den samt CB-pedaler. Antagligen Quattro men även Candy ligger bra till.

Vevpartiet vet jag inte ännu men något slags kompakt kommer det att bli. Campagnolo har ju några modeller så det blir väl antagligen ett Veloce där med.

Däcken kommer jag att alternera mellan 25mm för asfalstsrundor upp till 29×2.25 fram och 29×2.0 bak för stigrundor. Så det lär nog bli tre uppsättningar, 25mm, 38mm samt 29″ MTB-däck.

Detta är planen i alla fall. Sen kan allt ändras såklart, förutom ramen såklart som jag redan har lagt handpenning på.

13 svar till “Världens bästa cykel?”

 1. Hej Johan. Vill du ha ett styre med lite utsväng på rekommenderar jag ”Salsa Bell Lap”. Kör jag på min cross. Inte så mycket utsvängt som Midge men ändå utsvängt så det blir stabilt i bocken utför. /Anders

  Gilla

 2. Tackar för alla uppmuntrande ord. Jag har ju redan blivit med hjul och styre :oD@Rikard: Den gode Sheldon säger så här: <>10-speed Combinations:<><>Note: Shimano 8- and 9- and 10-speed cassettes/hubs are fully interchangeable for wheels with steel Freehub bodies.The only parts that are different in any important way between the 8- and 9- and 10-speed systems are the shift control levers.The 2004 and later Dura-Ace hub has an aluminum Freehub body, so it only works with 10 speed cassettes.The 2005 and later Ultegra WH-R600 complete wheels also use an aluminum body, 10-speed only. (Standard Ultegra hubs have steel Freehub bodies.)<>Mitt nya XT-nav (775) har stålbody men tydligen har det äldre alu-body såg jag just så jag kanske får köra niodelat ändå på den. Tror inte att Markus hjul har XT-2008 på. Bra iakttagelse där Rikard. Nåja, då blir det ju billigare komponenter! http://www.sheldonbrown.com/k7.html#10cassettes

  Gilla

 3. Bjarne, jag kommer använda Shiftmatemojängen som rapsolja i såsen. Och sen vispa vispa vispa… Allvarligt så vet jag inte hur jag ska göra annars då det är lika lätt att hitta ett nav för Campabody som även klarar av skivbromsar som att hitta en oskuld på ett horhus.Och jag vill verkligen inte ha Shimanos vajerdragning på den där hojen. Hoppas bara att en Shiftmate gör att det funkar bra tillsammans.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s