Ingen 29" i sikte på ett tag…

Hösten 2005 köpte jag mig en begagnad Inbredram då jag ville testa att köra oväxlat i skogen. Planen var att bygga den så billigt som möjligt så den ekiperades med delar från Tyskland och Ebay.

Våren och sommaren kom och den funkade helfint, kanske lite taskig bromsverkan med fälgbromsarna men inget som störde mig nämnvärt. Utväxlingen kanske var i det lättaste laget men en större framklinga rådde bot på det.

Hösten och vintern kom och Aron utlyste en tur som skulle gå i dödens tecken, och det var det första tecknet på att man kan dö på en cykel. För första gången märkte jag verkligen att skivbroms fram är bra att ha när det är runt nollan och vattnet fryser till is på fälgsidan. Höll på att nästan slå ihjäl mig ute i skogen. En billig Deorebroms från Tyskland, samt ett nytt framhjul med skivbromsnav från Pedalogerna införskaffades och vilken skillnad det innebar.

Sen kom vår/sommar/höst igen och vi var ute i Hellas i regn och blöta hällar och rötter. Blöta hällar och rötter samt Johan bakom styret betyder ”nono” när det gäller att använda frambromsen. Alternativet är att använda sig av bakbromsen, men vänta lite… En fälgbroms bak tar ju uppenbarligen lika taskigt som en frambroms i skitväder. Till problemet hör att de äldre Inbredramarna inte har fäste för skivbroms, vilket gör det lite svårt att få bra bromsverkan i skitväder. Som tur är finns det tillverkare av delar som gör adaptrar som man fäster på v-bromsfästet och sen låter muttern som håller axeln på plats även låsa fast adaptern.

Frågade lite folk på http://www.happymtb.org om några hade använt liknande saker, och det fanns det, men ingen som hade horisontella dropouts, däremot var omdömet över lag bra så jag slog till på en sådan och en till billig broms från Tyskland. Allt monterades på ca 15 minuter och sen tog jag en liten tur utanför huset och allt verkade sitta fast.

Vidare mot LCF’s meklokal och bromsslangen kortades av ett lyckat snitt med skalpellen och utan att oljan rann ur. Igår var det så dags för det stora testet, två timmars cykling i Hellas med varierande terräng. Och det verkar som att adaptern sitter som berget, så nu blir det till att behålla Inbreden ett tag till.

Och jag som nästan hade hoppats på att allt skulle rasa så jag skulle kunna köpa en ny Inbred, fast med stooora hjul och stel gaffel (som tydligen är lösningen på alla problem i skogen), men så blir inte fallet nu och jag och min älskade Inbred får mysa en stund till, vilket är helt ok för jag gillar den skarpt!!

Annonser

4 svar till “Ingen 29" i sikte på ett tag…”

  1. Är det inte ss som är på modet, så är det fixed eller storhjulingar. Undrar vad dom hittar på 2008?Blev det inte lite fel här?<>Utväxlingen kanske var i det lättaste laget men en större framklinga rådde bot på det.<>

    Gilla

  2. Näää, det blev rätt. Jag hade 32/20 från början vilket gav en utväxling på 1,6 och bytte sen <>framklingan<> mot en 34 vilket gav 1,7 i utväxling. Inte mycket ksillnad men det räckte för att jag skulle få mer flyt i skogen samtidigt som mina knän inte tog stryk.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s