Två nya bekantskaper

Belgiska öl är roliga och idag införskaffade jag lite fler och valde två, för mig nya bekantskaper, nämligen Hoegaarden Witbier och deras Grand Cru. Först ut var veteölen som med sina, i jämförelse med Trappistölen, blyga 4,9% var en väldigt lättdrucken öl. Jag är helt allvarlig om jag säger att den funkar som en bra törstsläckare en sommardag eller som ett komplement till läsken framför en skål med chips.

Efter det kom turen till Grand Cru, som till färgen och konsistensen liknar en veteöl men där en mer markerad beska framkom, utan för att den delen vara lika fyllig som exempelvis en vit Chimay. 8,5% håller den vilket är väldigt mycket i exempelvis lagersammanhang. En lager med 8,5% skulle antagligen i min mun smaka ren skit då en distinkt spritsmak ofta framträder, men inte Hoegaardens Grand Cru. Att den inte är lika fyllig som en vit Chimay kan säkert tolkas som negativt men det ska det inte göra. Jag ser mer att dom kan ha lite olika användningsområden men båda kan samtidigt avnjutas som dom är, framför teven utan något till, eller som i mitt fall en liten bit 70% choklad. Nu är jag långt ifrån någon expert (läs Anders) men smaklökarna fungerar i alla fall fortfarande och Hoegaardens båda öl får betyget VG i min lilla ölskola. Nästa helg (eller i morgon) återkommer jag med en ny bekantskap, nämligen Duvel som jag ännu inte har smakat.

3 svar till “Två nya bekantskaper”

  1. Härligt Johan!Nu är du inne på ett spännande spår. Hoeaarden Witbier, funkar som törstsläckare men är också en höjdare till kräftor och andra skaldjur. Grand cru kan du avnjuta som den är, eller till en ostbit. Den dricker du däremot inte i samma glas som witbier. Ta ett vinglas eller Duvelglas.Duvel som du sparat till sist, är ju nästan kungen av ljusa blonda belgiska Ale ( tycker jag )Ska man plocka 3 belgare, så är Duvel en av dom. Själv blir det nog en westmalle i kväll./Nypan

    Gilla

  2. Spännande…. Ikväll blir det en Duvel när vi har kommit hem. Gillade verkligen Witbieren som just törstsläckare och till den kommande kräftskivan blir den en given dryck. Jag känner verkligen att en eftermiddag och kväll på Lilla Barkarby skulle sitta bra snart. Så man kan testa ett potpurri av både nya och gamla för mig öler. Grymt att jag började lyssna på kungen av belgiska öl…

    Gilla

  3. En kväll på LB är närmare än du tror. 🙂Witbier är smarremums. Du kommer nog inte bli besviken på Duvel heller. Den känns lite som en dopad Leffe blond. Knäppte en sån igår. Inte min favorit, men klart värd att testa. /J

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s