Hjulbygge och självmordsåkande

Igår färdigställde jag det hjul som är början på min nya karriär som fixieåkare. Ett stort tack till Viktor Karlin och Rikard Gothäll som hjälpte mig att bygga hjulet. Inget tack till ekerkalylatorn på DT Swiss hemsida som sa fel på 10mm även fast Phil på Dr Spoke kontrollmätte två gånger. Det slutade med att hjulet blev byggt som tvåkors istället för trekors, vilket för mig är strunt samma. Hjulet tog mig ca 2,5 timma att bygga och mycket av tiden gick åt att släppa ekrarna genom att trycka navet mot en vägg samt kontrollmäta alla ekrar med hjälp av en tensiometer, men den tiden tror jag är värt besväret. Att som nybörjare veta att alla ekrar har ungefär samma dragkraft (eller vad man nu kan kalla det) känns tryggt när man inte bara kan spela på ekrarna för att höra spänningen (typ som Phil som bygger ett perfekt hjul på under timmen). Suget att bygga ett framhjul är stort nu, ska antagligen börja leta efter ett Dura-Ace tracknav (eller något annat roligt nav) så jag kan bygga ett framhjul radialekrat med max 24 ekrar. Gjorde premiärturen igår ca 20 minuter efter att hjulet var byggt och den största skilladen tyckte jag var nerför när jag försökte hålla emot. Som tur är kommer jag att behålla frambromsen ända tills jag känner att den kan försvinna. Kul ska det bli i alla fall, att cykla på det här, för mig nya sättet.

Annonser

5 svar till “Hjulbygge och självmordsåkande”

  1. Lite läskigt var det, men jag tror att det mycket är en vanesak. Kommer dock att ta det überlugnt när jag cyklar på den, åtminstone i början. Jag tror att jag kommer trivas med det, känns lite annorlunda och roligt!

    Gilla

  2. Visst finns det det. Ligger på K&S på Happy vet jag. Tyvärr verkar det som att de flesta säljs i par och då åker ju priset upp. Det bästa är ju att (nästan) alla dessa hjul är handbyggda och det brukar ju vara ett tecken på att det är bra hjul.Hämtade ut de första sex glasen igår btw. Fick inte plats med mer i messengerbagen så jag tar de sex sista idag! Ska kolla om jag kan köpa två extra Affligem med!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s